Η τεχνολογία NFC είναι εδώ και βρίσκει όλο και περισσότερους τρόπους εφαρμογών. Αν σας λέγαμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο να χτίσετε ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες σας και βέβαια να αυξήσετε τα έσοδα σας; Τι θα λέγατε;

Και εξηγούμε….

Ο σημερινός ψηφιακός κόσμος φέρνει νέους τρόπους επικοινωνίας με τους πελάτες και την ανάγκη οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καινοτόμες στρατηγικές ώστε να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Πρέπει επίσης να βρουν τρόπους να χτίσουν εμπιστοσύνη, να αλληλεπιδράσουν και να συνδεθούν με τους πελάτεςτους σε ένα νέο επίπεδο, καθώς αυτό αποτελεί βασικό κομμάτι των πωλήσεων.

Το 95% των πελατών λένε ότι η εμπιστοσύνη τους σε μια εταιρεία τούς κάνει να παραμείνουν πιστοί σε αυτήν και το 92% να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το 65% των αγοραστών θεωρεί ότι η θετική εμπειρία με μια επιχείρηση είναι πολύ πιο δυνατό κίνητρο αγορών απ’ ότι μια εξαιρετική διαφήμιση.

Επίσης, η απόκτηση ενός νέου πελάτη μπορεί να κοστίσει πέντε φορές περισσότερο από τη διατήρηση ενός υπάρχοντος πελάτη. Ω, ναι! Είναι αλήθεια! Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πολλοί marketers συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις να φροντίσουν τους ήδη υπάρχοντες πελάτες τους.

Το χτίσιμο σχέσης επιχείρησης-πελάτη είναι εξαιρετικά σημαντικό αν η επιχείρηση θέλει να επιβιώσει και να έχει κέρδη για πολλά χρόνια ακόμα!

Η τεχνολογία NFC μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Στη σύνδεση, δηλαδή, με τους πελάτες αλλά και στην αύξηση της αφοσίωσης τους. Χτίζει δυνατές σχέσεις, δημιουργεί εξαιρετική εμπειρία πελατών και κατά συνέπεια βοηθά στην αύξηση των πωλήσεων.

Τι είναι η τεχνολογία NFC;

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

Η τεχνολογία NFC, ή επικοινωνία κοντινού πεδίου, είναι μια ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να ανταλλάσσουν δεδομένα όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Δηλαδή: Μια συσκευή με δυνατότητα NFC(π.χ. κινητό) περνάει πάνω από μια ετικέτα ή ένα αυτοκόλλητο NFC(ακόμα και ένα QR code) και η αλληλεπίδραση ξεκινά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να πληρώσετε τα ψώνια σας, να σκανάρετε ένα QR code για να δείτε το μενού ενός εστιατορίου ή να ξεκλειδώσετε την πόρτα του δωματίου σας στο ξενοδοχείο με την κάρτα-κλειδί χωρίς να χρειάζεται να αγγίξετε τίποτα.

Η τεχνολογία NFC υπάρχει από το 2003, αλλά σχετικά πρόσφατα έγινε δημοφιλής τόσο στους καταναλωτές όσο και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας NFC είναι η ευκολία ενσωμάτωσής της. Οι μικρότερες διαθέσιμες ετικέτες NFC έχουν πλάτος περίπου 10 mm και μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητες στα καταναλωτικά προϊόντα.

Πώς η τεχνολογία NFC βοηθάει στο χτίσιμο σχέσεων με τους πελάτες

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

Η τεχνολογία NFC μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τους πελάτες σας με διάφορους τρόπους. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα άμεσο αμφίδρομο κανάλι επικοινωνίας και προσφέρει έναν καινοτόμο και φιλικό προς το χρήστη τρόπο για να αλληλεπιδράτε με τους πελάτες σας. Σκανάρωντας την ετικέτα με το smartphone τους (φέρνοντας το smartphone και την ετικέτα σε κοντινή απόσταση), οι πελάτες σας μπορούν να διαβάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της ετικέτας, το οποίο έχει διαμορφωθεί προηγουμένως από εσάς.

Οι πληροφορίες που μπορείτε να ενσωματώσετε στην ετικέτα εξαρτώνται από το ποια θέλετε να είναι η επόμενη κίνηση του πελάτη σας. Μπορείτε να επιλέξετε ο πελάτης να κατευθυνθεί στο site σας. Ή μπορεί να θέλετε να αποθηκευτούν τα στοιχεία σας στη συσκευή του. Μπορεί πάλι να θέλετε να κατευθυνθεί σε κάποια σελίδα(landing page) ώστε να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Όλα αυτά είναι κάποια παραδείγματα από τις ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε.

Μέσα από αυτά προσφέρετε:

Εξατομικευμένες εμπειρίες

Χάρη στην ετικέτα NFC που είναι ενσωματωμένη στα προϊόντα, οι πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από εξατομικευμένες εμπειρίες. Μπορούν να λαμβάνουν προτάσεις για προϊόντα που ταιριάζουν στο προφίλ τους, προσφορές, προγράμματα επιβράβευσης και κουπόνια ή προσκλήσεις σε event. Για παράδειγμα, αν έχετε μια εταιρεία που κατασκευάζει ή εμπορεύεται ποδήλατα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NFC για να μοιραστείτε εξατομικευμένες ποδηλατικές διαδρομές με τους πελάτες σας ανάλογα με την τοποθεσία τους.

Πρόσβαση σε πληροφορίες

Επίσης, μέσω της τεχνολογίας NFC μπορείτε να παρέχετε στους πελάτες σας πρόσβαση σε πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν χωρίς να καταβάλουν προσπάθεια. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να δείξετε τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος σας. Οι πελάτες σας δε θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση εύκολα σε αυτό.

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

 

Επόμενη κίνηση

Μπορείτε μέσα από τη χρήση της NFC τεχνολογίας να κατευθύνετε την επόμενη κίνηση του πελάτη ώστε να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Θέλετε να μπει στο site σας ώστε να ολοκληρώσει μια αγορά ή να πάρει περισσότερες πληροφορίες; Θέλετε να τον παραπέμψετε να αφήσει μια αξιολόγηση/κριτική; Να μπει σε πρόγραμμα επιβράβευσης; Μπορείτε να ρυθμίσετε εσείς το επόμενο βήμα του. Αυτό βοηθάει τον πελάτη να συνδεθεί περισσότερο μαζί σας και επίσης αυξάνει και τις πωλήσεις σας.

Γρήγορες, ψηφιακές πληρωμές

Ένας άλλος τρόπος χρήσης της NFC τεχνολογίας είναι οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Χρησιμοποιώντας κάποιος ένα ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να κάνει πολύ πιο άμεσα και εύκολα τις αγορές του. Σίγουρα αν ο ιδανικός σας πελάτης δεν θέλει να χάνει χρόνο και είναι λάτρης της τεχνολογίας θα σας εκτιμήσει ακόμα περισσότερο και θα σας προτιμήσει και την επόμενη φορά.

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

 

Υπάρχουν κι άλλα πεδία εφαρμογών βέβαια. Αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά που βελτιώνουν την εμπειρία των πελάτων και δημιουργούν συνθήκες για να μπουν ισχυρά θεμέλια στη σχέση σας μαζί τους.

Οι περιπτώσεις χρήσης είναι σχεδόν ατελείωτες! Οι ετικέτες NFC παρέχουν στην επιχείρησή σας  ένα παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο και τη δυνατότητα να προσφέρετε εύκολα, εντυπωσιακές και πρωτότυπες εμπειρίες στους πελάτες σας.

Μέσα από αυτές τις εμπειρίες οι πελάτες δένονται περισσότερο με την επιχείρησή σας καθώς μέσα από εξατομικευμένες προτάσεις βλέπουν ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς και για το τι μπορεί να τους αρέσει.

Επειδή ίσως είναι ακόμα καινούργιο και δεν ξέρετε πώς να εντάξετε την τεχνολογία NFC στην επιχείρησή σας, παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές ιδέες ανάλογα με τον κλάδο που βρίσκεστε.

Πολυτελή αγαθά

Μια βασική επιδίωξη των brand πολυτελείας θα πρέπει να είναι να προσφέρουν εξαιρετική εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες τους. Οι ετικέτες NFC μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτό το στόχο αν έχετε μια τέτοια επιχείρηση.

Μέσα από τις ετικέτες NFC θα μπορούσε ο πελάτης να κατευθύνεται σε μια σελίδα όπου θα υπάρχει η ιστορία του brand ή πληροφορίες για την παραγωγή των προϊόντων. Θα μπορούσε επίσης να εμφανίζεται ένα βίντεο από τη γραμμή παραγωγής για να δείξετε τη μοναδική τεχνογνωσία του brand σας.

Κρασί & οινοπνευματώδη ποτά

Οι ετικέτες NFC έχουν επίσης πολλά να προσφέρουν στη βιομηχανία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Οι ετικέτες NFC θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικές με το κρασί (γευστική δοκιμή, θερμοκρασία σερβιρίσματος), για τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού ή συνταγές κοκτέιλ με διάφορα ποτά. Αν παράγετε κρασιά ή έχετε κάβα ποτών σκεφτείτε αυτές τις επιλογές.

Η ετικέτα NFC μπορεί να είναι ενσωματωμένη στο καπάκι της φιάλης ή πάνω στην ετικέτα ώστε ο πελάτης να μπορεί να την σκανάρει εύκολα ανά πάσα στιγμή. Τα περιεχόμενα της ετικέτας NFC μπορούν επίσης να προγραμματιστούν ώστε να εξελίσσονται αφού οι πελάτες αγοράσουν και ανοίξουν το μπουκάλι. Επίσης, οι πληροφορίες που παρέχονται στους πελάτες (συνταγές, ημερομηνίες λήξης κ.λπ.) μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το πότε άνοιξε το μπουκάλι.

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

 

Ιατρικά/φαρμακευτικά είδη

Αν υπάρχει μια ετικέτα NFC ενσωματωμένη στη συσκευασία ενός ιατρικού οικιακού μηχανήματος θα επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσουν την συσκευή και να βεβαιωθούν ότι την χρησιμοποιούν με τον σωστό τρόπο.

Σήμερα, σε έναν ψηφιακό κόσμο, οι ασθενείς μπορούν να βρουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Αλλά δεν είναι πάντα ακριβείς, ούτε σχετίζονται με την περίπτωσή τους. Με τις ετικέτες NFC ενσωματωμένες σε συσκευασίες φαρμάκων, μπορούν να βρουν σχετικές πληροφορίες και να είναι πιο σίγουροι για τη χρήση τους.

Οι ετικέτες NFC μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για πρακτικούς σκοπούς. Εάν οι ασθενείς «σκανάρουν» την ετικέτα NFC κάθε φορά που παίρνουν το φάρμακο τους, καταγράφεται και λαμβάνουν υπενθυμίσεις αν ξεχάσουν να το πάρουν. Οι ετικέτες NFC σε αυτή την περίπτωση προσφέρουν εκτός από εξαιρετική εμπειρία και πολύτιμη βοήθεια.

Καταναλωτικά συσκευασμένα αγαθά

Το NFC ανοίγει την πόρτα σε πολλές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις που παράγουν συσκευασμένα προϊόντα να συνδεθούν με τους πελάτες τους. Από απλή ανταλλαγή πληροφοριών, όπως οδηγούς για τη σωστή χρήση των προϊόντων (ειδικά για επικίνδυνα οικιακά προϊόντα που απαιτούν συγκεκριμένο χειρισμό), μέχρι συμμετοχή σε διαγωνισμούς και challenges. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το NFC για τα δικά σας προϊόντα.

Ένδυση & υπόδηση

Στη βιομηχανία της μόδας, οι ετικέτες NFC μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Πατώντας απλώς μια ετικέτα που είναι ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι παπούτσια, για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να ανοίξουν μια εφαρμογή στο κινητό τους, να παραγγείλουν ηλεκτρονικά ή να ελέγξουν το απόθεμα. Μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε οδηγούς. Να πάρουν προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο outfit που ταιριάζει με τα συγκεκριμένα παπούτσια, ακόμα και να ζήσουν μια εμπειρία AR (Augmented reality ή επαυξημένης πραγματικότητας).

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

Αθλητισμός & γυμναστική

Οι ετικέτες NFC είναι ανθεκτικές στο νερό και αρκετά στιβαρές ώστε να ενσωματώνονται σε αθλητικά ρούχα και αξεσουάρ. Μπορούν να παρέχουν στους χρήστες εξατομικευμένες συμβουλές καθοδήγησης για τη βελτίωση των επιδόσεων τους ή προτάσεις σχετικά με κοντινούς χώρους άθλησης στην τοποθεσία τους.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ετικέτες NFC ως έναν τρόπο για να δημιουργήσουν αφοσίωση, προσφέροντας πρόσβαση σε εισιτήρια για αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, κληρώσεις και παιχνίδια.

Το είχατε σκεφτεί αυτό;

Συμπερασματικά

use-nfc-technology-to-build-strong-relationships

Η τεχνολογία NFC προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συνδεθούν με τους πελάτες τους. Από την εύκολη πρόσβαση τους σε πληροφορίες έως εξατομικευμένο περιεχόμενο και εμπειρίες.

Αυτό οδηγεί στην αύξηση της αφοσίωσης και στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων με τους πελάτες σας.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε στρατηγική που εφαρμόζετε είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών κατά την εφαρμογή της τεχνολογίας NFC. Επιλέγοντας τον κατάλληλο για τους πελάτες σας τρόπο χρήσης της NFC τεχνολογίας δημιουργείτε μοναδική εμπειρία, χτίζετε εμπιστοσύνη και αμεσότητα, αφοσίωση και τελικά αυξάνετε τη δυναμική και τις πωλήσεις σας.

Η τεχνολογία NFC ήρθε για να μείνει οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την κάνετε φίλη σας! 

Διαβάστε επίσης:

Πώς το NFC Marketing Μπορεί Να Βοηθήσει Την Επιχείρηση Σας

7 Λόγοι Για Τους Οποίους Χρειάζεστε Μια Ψηφιακή Επαγγελματική Κάρτα

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την NFC τεχνολογία και να ξεχωρίσετε την επιχείρησή σας από τον ανταγωνισμό, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε μια ψηφιακή κάρτα i-card. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη και μπορείτε να το κάνετε εδώ. Αν θέλετε να βρείτε κι άλλους τρόπους να βάλετε την NFC τεχνολογία στην επιχειρήσή σας τότε μπορούμε να βοηθήσουμε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Linkedin για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από την NFC τεχνολογία και τις δυνατότητες της.