i-card.gr ψηφιακή επαγγελματική κάρτα NFC

Αρχική » Πώς Να Χρησιμοποιήσετε Την Τεχνολογία NFC Για Να Προσφέρετε Συγκλονιστική Εμπειρία Πελατών

Πώς Να Χρησιμοποιήσετε Την Τεχνολογία NFC Για Να Προσφέρετε Συγκλονιστική Εμπειρία Πελατών

by Kiki Kaseri

Ίσως έρχεστε πρώτη φορά σε επαφή με την τεχνολογία NFC και το NFC Marketing και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Καλό όμως είναι να μάθετε γιατί και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Δεν είναι απλά κάτι πρωτοποριακό και καινούργιο(σχετικά). Η τεχνολογία NFC θα κατακλύσει στο μέλλον τις αγορές καθώς ανεβάζει την εμπειρία των αγοραστών σε άλλο επίπεδο. Και βέβαια δημιουργεί ενθουσιώδεις και πιστούς πελάτες που θα επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια smartphone με δυνατότητα NFC στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αυτό από μόνο του δείχνει την ανάπτυξη του NFC.

Με την τεχνολογία NFC, οι επωνυμίες μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μια απρόσκοπτη, χωρίς τριβές και συναρπαστική εμπειρία αγορών. Αυτό τους δίνει πλεονέκτημα και έναντι των ανταγωνιστών τους.

Αν θέλετε και η δική σας επιχείρηση να είναι μια τέτοια επωνυμία (BRAND) συνεχίστε να διαβάζετε.

H τεχνολογία NFC μπορεί να παρέχει γρήγορες, εύκολες και με ασφάλεια συναλλαγές. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία NFC στο κατάστημά σας και τα οφέλη που θα αποκομίσετε από αυτό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία NFC στο κατάστημά σας

1. Χρήση NFC για βιωματική εμπειρία αγορών

Βάση ερευνών οι βιωματικές αγορές καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την ολοκλήρωση μιας αγοράς. Μάλιστα πολλές φορές είναι πιο καθοριστικές και από το ίδιο το προϊόν. Επίσης, πολλοί πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον για τέτοιες εμπειρίες.

Τι  είναι η βιωματική εμπειρία αγορών;

Οι βιωματικές αγορές είναι εμπειρία αγορών όπου οι πελάτες μπορούν να «ζήσουν» διάφορες καταστάσεις κατά την επιλογή των προϊόντων.  Αυτό γίνεται τοποθετώντας ετικέτες NFC ή QR code σε διάφορα προϊόντα ή μέσα στο κατάστημα.

Όταν ο πελάτης περνάει το κινητό του με δυνατότητα NFC πάνω από το προϊόν μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες ενέργειες. Μπορεί για παράδειγμα να κατευθυνθεί στη σελίδα αγοράς και να αγοράσει το προϊόν χωρίς να στέκεται σε μεγάλες ουρές check-out. Ή μπορεί να μεταφερθεί σε μια κατάσταση επαυξημένης πραγματικότητας και να «δοκιμάσει» το προϊόν. Για παράδειγμα να δοκιμάσει ένα ζευγάρι παπούτσια και μάλιστα σε διαφορετικά χρώματα.

Άλλες εμπειρίες που μπορείτε να προσφέρετε είναι ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο κατάστημα, να εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού εποχιακές προσφορές, πιθανοί συνδυασμοί προϊόντων, έξυπνα δοκιμαστήρια κ.α.

2. Διασταυρούμενη πώληση ενός προϊόντος με χρήση τεχνολογίας NFC

Όταν οι πελάτες αγγίζουν τα smartphone τους σε ένα προϊόν με ετικέτα NFC, μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες ενέργειες όπως είπαμε. Όπως να κατευθύνονται σε μια σελίδα προορισμού που τους εμφανίζει μια λίστα προϊόντων παρόμοια με την αγορά τους ή με βάση τα ενδιαφέροντα τους.

Για παράδειγμα αν μια πελάτισσα επιθυμεί να αγοράσει ένα φόρεμα μπορεί η NFC ετικέτα που είναι τοποθετημένη στο φόρεμα να δείχνει-με ένα πέρασμα του κινητού- αξεσουάρ με τα οποία μπορεί να συνδυαστεί, παπούτσια ή πανωφόρια.

Διαβάστε εδώ: Ψηφιακή Κάρτα i-Card | Πώς Να Φτιάξεις Τη Δική Σου Βήμα-Βήμα

nfc shopping, texnologia nfc, τεχνολογία nfc

3. Ετικέτες NFC για αυτοεξυπηρέτηση πελατών

Σήμερα, περίπου το 67% των πελατών επιλέγει την αυτοεξυπηρέτηση αντί να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο/υπάλληλο της εταιρείας.

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να βρουν τις απαντήσεις μόνοι τους. Αυτό ενδεχομένως υπονοεί ότι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν κάποιον υπάλληλο πάνω από το κεφάλι τους την ώρα που ψωνίζουν.

Με τη βοήθεια εργαλείων NFC μάρκετινγκ όπως οι ετικέτες NFC και οι κωδικοί QR, οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να αισθάνονται ελεύθεροι. Αυτά τα εργαλεία τοποθετούνται στρατηγικά πάνω σε προϊόντα ή στο κατάστημα ώστε να μπορούν οι πελάτες να λάβουν πληροφορίες για τα προϊόντα μόνοι τους και να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παρέχετε την βοήθεια σας μόνο εάν ο πελάτης φαίνεται να είναι σε σύγχυση ή χρειάζεται βοήθεια. Χρησιμοποιήστε ετικέτες NFC για να απαντήσετε σε συνήθεις ερωτήσεις προϊόντων ή βοηθήστε τον δείχνοντας του πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις ετικέτες.

Σαφώς αν κάποιος πελάτης επιθυμεί την παραδοσιακή live εξυπηρέτηση one to one εξακολουθείτε και την παρέχετε.

 

4. Έξυπνη πληρωμή με δυνατότητα NFC

nfc shopping, texnologia nfc, τεχνολογία nfc

Η τεχνολογία NFC είναι ευρέως δημοφιλής για αυτό το χαρακτηριστικό της. Απλοποιώντας τη διαδικασία των πληρωμών λύνει αρκετά προβλήματα για τους πελάτες. Όπως είπαμε και πιο επάνω οι πελάτες δεν χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά καθώς μέσω της ετικέτας NFC πληρώνουν απευθείας μέσα από το κινητό τους.

Ο πελάτης περνάει το κινητό του με δυνατότητα NFC πάνω από την ετικέτα NFC και κατευθύνεται στα ψηφιακά του πορτοφόλια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνες οι πληρωμές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών τείνουν να αυξάνουν όλο και περισσότερο. Τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι πληρωμές μέσω κινητού NFC λειτουργούν παράλληλα, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπειρία των πελατών, επιτρέποντάς τους να πληρώνουν στο διαδίκτυο με τις αποθηκευμένες πληροφορίες της κάρτας τους με ένα μόνο πάτημα.

Οι πληρωμές μέσω κινητού είναι γρήγορες, βολικές και προωθούν μια εμπειρία αγορών χωρίς χρονοτριβές. Οι πληρωμές με δυνατότητα NFC είναι επίσης ασφαλείς, καθώς εξαλείφουν την ανάγκη επανειλημμένης εισαγωγής pin.

 

5. Σχόλια και κριτικές μέσω της τεχνολογίας NFC

Ενθαρρύνετε τους πελάτες να αφήνουν σχόλια μέσω της τεχνολογίας NFC.

Όταν οι πελάτες πληρώνουν μέσω NFC, ζητήστε τους να αφήσουν σχόλια σχετικά με την επωνυμία ή το προϊόν που αγόρασαν και την εμπειρία τους. Συλλέξτε τα σχόλια για να αναλύσετε και να βελτιωθείτε και να στοχεύσετε εκ νέου τους υπάρχοντες πελάτες.

Μάλιστα μπορείτε να συλλέγετε στατιστικά και διάφορα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

nfc shopping, texnologia nfc, τεχνολογία nfc

6. Εξατομικευμένη εμπειρία πελατών

Η τεχνολογία NFC μπορεί να φέρει την εμπειρία πελατών κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καθενός.

Με προσφορές και εκπτώσεις, προσφέροντας το κατάλληλο πρόγραμμα αφοσίωσης για κάθε είδους πελάτη, προωθώντας σχετικές ειδοποιήσεις στον πελάτη όταν είναι κοντά στο προϊόν ή παρέχοντας εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

Δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές όχι μόνο να πάρουν πληροφορίες αλλά και να προσθέσουν σελιδοδείκτες, να αποθηκεύσουν και να συγκρίνουν λεπτομέρειες προϊόντων, να μάθουν περισσότερα κ.α.

Με την εξατομικευμένη εμπειρία δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον ίδιο τον πελάτη. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η διαδραστικότητα, δημιουργείται μια καθηλωτική εμπειρία αγοραστών και αυξάνονται οι πωλήσεις.

 

Παράδειγμα χρήσης NFC στο κατάστημα

Η εταιρεία Timberland χρησιμοποίησε την τεχνολογία NFC στο κατάστημα Timberland’s Manhattan στην Herald Square για να παρέχει στους πελάτες μια εξαιρετική εμπειρία αγορών. Έδινε στους επισκέπτες tablet με δυνατότητα NFC. Οι αγοραστές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το tablet για να σκανάρουν ετικέτες NFC σε προϊόντα. Με ένα πάτημα, πληροφορίες σχετικά με το προϊόν εμφανίζονταν στην οθόνη. Επίσης ενημερώνονταν για τα κομμάτια που ήταν διαθέσιμα στο κατάστημα.

Οι αγοραστές μπορούσαν να πατήσουν σε αυτές τις ετικέτες για να προσθέσουν αυτά τα προϊόντα σε μια εξατομικευμένη λίστα αγορών, που περιείχε τόσο διαδικτυακά όσο και προϊόντα στο κατάστημα.

Η τεχνολογία NFC βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει την αφοσίωση των πελατών κατά τη διάρκεια του κύκλου αγορών. Βοήθησε επίσης στη συλλογή δεδομένων και στην προσφορά εξατομικευμένης εμπειρίας στους πελάτες. Τέλος, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι μέσω αυτής της εμπειρίας αύξησαν τις πωλήσεις τους.

nfc shopping, texnologia nfc, τεχνολογία nfc

Συμπέρασμα

Η τεχνολογία NFC επιτρέπει στις επωνυμίες και τα καταστήματα να συνδέονται γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα με τους καταναλωτές σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους εντός του καταστήματος αλλά και μετά την αγορά.

Για τους πελάτες ο χρόνος και η ευκολία είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν κάτι ή όχι. Οι καταναλωτές είτε αγοράζουν στο κατάστημα εάν δεν μπορούν να περιμένουν την αποστολή. Είτε αγοράζουν ηλεκτρονικά επειδή δεν έχουν το χρόνο να επισκεφτούν ένα κατάστημα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ευκολία και η ταχύτητα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας καλής εμπειρίας αφοσίωσης πελατών. Με την ανάπτυξη ετικετών NFC, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τις αγορές ευκολότερες, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία των πελατών.

Πέρα από την ευκολία πληρωμών μέσω ψηφιακού πορτοφολιού ή την παράκαμψη της ουράς στο ταμείο, η τεχνολογία NFC δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να ενημερώσουν και να μετατρέψουν εν δυνάμει πελάτες σε ενθουσιώδεις πελάτες. Είτε χρησιμοποιούν τεχνολογία NFC για τη δημιουργία νέων εμπειριών στο κατάστημα, για τη βελτίωση της ευκολίας των αγορών είτε για την απλοποίηση της διαδικασίας συναλλαγών πληρωμής, μια πληθώρα δυνατοτήτων περιμένει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία NFC.

Οπότε αν θέλετε να βελτιώσετε την εμπειρία αγορών, να κερδίσετε το ενδιαφέρον των πελατών σας, να δημιουργήσετε μια πιστή βάση πελατών και φυσικά να αυξήσετε τις πωλήσεις σας μάλλον ήρθε η ώρα να γνωριστείτε καλύτερα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας NFC.

 

Διαβάστε επίσης:

7 Λόγοι Για Τους Οποίους Χρειάζεστε Μια Ψηφιακή Επαγγελματική Κάρτα

Πώς Να Χρησιμοποιήσετε Τις Κάρτες NFC Σε Εταιρικές Εκδηλώσεις

 

Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη τεχνολογία NFC με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη δική σας επιχείρηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Ακολουθήστε μας σε Facebook και Instagram και Linkedin για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από την τεχνολογία NFC.