Κάθε επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί και να έχει πετυχημένη ψηφιακή παρουσία θα πρέπει να μένει ενημερωμένη, να χρησιμοποιεί και να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και δυνατότητες στις στρατηγικές της. Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνει η NFC τεχνολογία με πολλούς δυναμικούς και πρωτοποριακούς τρόπους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς NFC τεχνολογία και marketing πάνε πακέτο, δημιουργούν το NFC marketing και φέρνουν αποτελέσματα!

NFC Marketing

Το NFC(Near Field Communication) marketing είναι μια στρατηγική marketing όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα φυσικά αντικείμενα με ενσωματωμένες ετικέτες NFC. Περνάνε δηλαδή το κινητό τους πάνω από μια ετικέτα NFC(ή QR code) και αμέσως πραγματοποιείται μια ενέργεια. Αφού αλληλεπιδράσουν, λοιπόν, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο υλικό marketing που βρίσκεται κωδικοποιημένο στην ετικέτα.

Οι τεχνολογίες NFC, όπως οι κωδικοί QR, είναι χρήσιμες για την ενίσχυση και τη βελτίωση τυχόν υπαρχουσών καμπανιών marketing. Παρακάτω θα δούμε πώς.

Πώς το NFC marketing μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας:

Ενισχύετε την αφοσίωση χρησιμοποιώντας ετικέτες NFC

Η ενσωμάτωση ετικετών NFC σε προϊόντα και σε χώρους του καταστήματος μπορεί να ενισχύσει την αφοσίωση των πελατών στην επωνυμία σας. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση αυτοκόλλητων NFC στην ετικέτα ενός ρούχου θα επιτρέψει στους χρήστες να το πατήσουν για να δουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ρούχο. Μπορεί ακόμη να δίνεται η δυνατότητα να δουν και πιθανούς συνδυασμούς με το ρούχο αυτό. Κατά σύμπτωση τα ρούχα που θα συμπληρώνουν το outfit βρίσκονται στο κατάστημα σας, οπότε μπορεί οι πελάτες τελικά να θελήσουν ολόκληρο το συνδυασμό που βλέπουν.

Το NFC μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αλληλεπίδραση με τους πελάτες προβάλλοντας βίντεο περιεχόμενο σχετικά με την επωνυμία ή τα προϊόντα σας.

Η Samsung το έκανε αυτό όταν παρουσίασε τη δυνατότητα των τηλεφώνων της για άμεση κοινή χρήση περιεχομένου μέσω NFC. Χρησιμοποίησαν αφίσες NFC για να δείξουν τη δυνατότητα μοιράζοντας ηλεκτρονικά βιβλία και τραγούδια. Αυτό βελτίωσε την αφοσίωση, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και της επωνυμίας.

Προσφέρετε περισσότερα προϊόντα

Τα περισσότερα καταστήματα λιανικής δυστυχώς δεν έχουν αρκετό χώρο για να εκθέσουν όλα τα προϊόντα τους. Με τη χρήση ετικετών NFC τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Υπάρχει η δυνατότητα οι ετικέτες NFC να εμφανίζουν τα αποθέματα κάποιου προϊόντος. Αυτό γίνεται παραπέμποντας κατευθείαν στον ιστότοπο τής επιχείρησης. Επίσης, μπορούν να εμφανίζονται κι άλλες επιλογές(π.χ. άλλο χρώμα).

Διαβάστε και αυτό: Πώς Να Χρησιμοποιήσετε Την Τεχνολογία NFC Για Να Προσφέρετε Συγκλονιστική Εμπειρία Πελατών

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Δημιουργείτε διαδραστικές διαφημίσεις

Εκτός από την ενίσχυση της αφοσίωσης μέσω ετικετών NFC που είναι ενσωματωμένες στα ίδια τα προϊόντα και τα καταστήματα, είναι δυνατό να βελτιωθεί η αφοσίωση του κοινού μέσω διαφημίσεων. Μπορείτε να δημιουργήσετε διαδραστικές διαφημίσεις τοποθετώντας αυτοκόλλητα NFC σε πινακίδες, αφίσες και πανό. Μέσω των ετικετών NFC μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που εμφανίζονται στις διαφημίσεις, βίντεο που παρουσιάζουν το προϊόν, την τοποθεσία των κοντινών καταστημάτων και άλλα. Είναι ακόμη δυνατό να παρακινήσετε το κοινό σας να συμμετέχει στη διαφημιστική καμπάνια με κάποια ενέργεια(π.χ. να δημιουργήσει περιεχόμενο). Μπορείτε να προσφέρετε κάποιο bonus π.χ. εκπτωτικά κουπόνια στο τέλος της διαδραστικής καμπάνιας σε όσους συμμετείχαν.

Η Lexus αξιοποίησε το NFC σε έντυπες διαφημίσεις ενσωματώνοντας αυτοκόλλητα σε ένα περιοδικό που οι χρήστες μπορούσαν να πατήσουν για να ανοίξουν τη νέα σουίτα εφαρμογών της Lexus.

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Συνδέεστε με τους πελάτες με προγράμματα επιβράβευσης

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιβράβευσης-αφοσίωσης πελατών. Τα προγράμματα αυτά είναι ένα δυνατό εργαλείο για να αποκτήσετε αφοσιωμένο κοινό. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το NFC για να εγγράψετε τους πιστούς πελάτες σας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αφοσίωσης που θα τους δώσει περισσότερους λόγους να παραμείνουν μαζί σας. Αυτό μπορεί να γίνει στο ταμείο όπου θα βρίσκεται μια ετικέτα NFC και θα προτρέπετε τους πελάτες σας να κάνουν εγγραφή. Μπορείτε επίσης να τους δίνετε και πόντους με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Έχετε τη δυνατότητα να προβάλετε κριτικές και αξιολογήσεις προϊόντων

Η κύρια διαφορά μεταξύ των διαδικτυακών αγορών και των φυσικών αγορών είναι ότι διαδικτυακά οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Μέσα σε αυτές τις πληροφορίες είναι και τα reviews και οι αξιολογήσεις τής επιχείρησης και των προϊόντων. Οι κριτικές και οι αξιολογήσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι θετικές κριτικές μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα προϊόν, ενώ οι αρνητικές κριτικές μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά.

Μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την ήδη θετική(ελπίζουμε) εικόνα σας επιτρέποντας στους αγοραστές στα φυσικά σας καταστήματα να πατήσουν ένα αυτοκόλλητο NFC για να δουν τις διαδικτυακές κριτικές του προϊόντος που επιθυμούν.

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα σας και είναι καλή ιδέα να έχετε έναν άμεσο και σύγχρονο τρόπο παροχής πληροφοριών ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι ετικέτες NFC είναι τέλειες για αυτό, καθώς μπορούν να κωδικοποιηθούν με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Για παράδειγμα, εάν πουλάτε τρόφιμα σε πελάτες, μπορείτε μέσω των ετικετών να επιλέξετε να εμφανίζονται τα συστατικά των προϊόντων ώστε να δει κάποιος αν έχει αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά. Φανταστείτε, πόσους πόντους θα κερδίσει το brand σας με τέτοια εξειδικευμένη και χρήσιμη ενέργεια!

Ενθαρρύνετε τις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Τα αυτοκόλλητα NFC μπορούν να ενσωματωθούν στη συσκευασία των προϊόντων, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να τα πατήσουν για να παραγγείλουν περισσότερα.

Έτσι, αν κάποιος αγοράσει, βρει την ετικέτα στο πακέτο του και τη σκανάρει, μπορεί να προχωρήσει πιο άμεσα σε επόμενη παραγγελία. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θέλει καλή επικοινωνία αυτής της δυνατότηταςώστε να τη γνωρίζει ο πελάτης.

Αυτή η χρήση των NFC ετικετών έχει πολλά οφέλη πέρα από τα επιπλέον έσοδα της επόμενης παραγγελίας. Πρώτα απ΄ όλα αυξάνει την επισκεψιμότητα στον ιστότοπο και διευκολύνει τους πελάτες στις αγορές τους. Επιπλέον μειώνει την πιθανότητα να αναζητήσουν οι πελάτες κάποιο άλλο κατάστημα για τις αγορές τους καθώς μέσω του NFC έχουν μια πιο άμεση λύση. Τέλος, μακροπρόθεσμα δημιουργεί πιο ισχυρή σχέση με τους πελάτες.

Μπορείτε να αποκτήσετε εκπληκτικές πληροφορίες

Η τεχνολογία NFC μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων αφοσίωσης πελατών και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ποιοι είναι οι πελάτες σας και πώς και πότε χρησιμοποιούνται τα προϊόντα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε άμεσες πληροφορίες για το ποια είναι τα δημοφιλή σας προϊόντα.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν για να οργανωθείτε καλύτερα αλλά και να έχετε δεδομένα για το πότε και πώς να τρέξετε μια καμπάνια marketing και πόσα να επενδύσετε σε αυτήν.  Χωρίς τέτοιες πληροφορίες, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σπαταλήσετε χρήματα με κακοχρονισμένες διαφημιστικές καμπάνιες.

Ετικέτες NFC ή QR code;

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ήδη κωδικούς QR για να ενισχύσουν το marketing τους. Μεταξύ των ετικετών NFC και των κωδικών QR, το NFC είναι αναμφισβήτητα η πιο ευέλικτη τεχνολογία και έχει περισσότερη λειτουργικότητα ακόμη και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ μπορούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι τα αρχεία .txt και .JPG μπορούν να κωδικοποιηθούν σε αυτοκόλλητα NFC για να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν ή την υπηρεσία και τις κριτικές πελατών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με κωδικούς QR.

Συμπέρασμα

Η τεχνολογία NFC προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις. Μπορεί να προσφέρεισυγκλονιστική εμπειρία πελατών, να διευκολύνει τις αγορές τους, να τους δώσει περισσότερες επιλογές. Ήδη οι τρόποι χρήσης της ολοένα και αυξάνονται και το NFC marketing είναι απόδειξη αυτού.

Γνωρίστε το NFC marketing και τις δυνατότητες του. Βρείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ώστε να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αποκτήσει νέο και πιστό κοινό, αναγνωρισιμότητα και βέβαια έσοδα.

how-nfc-marketing-can-help-your-business

Είμαστε σίγουροι πως μετά από αυτό το άρθρο θα αρχίσετε θα βλέπετε QR code και ετικέτες NFC παντού! Ίσως να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι βρίσκονται στο κατάστημα που μπήκατε για να ψωνίσετε μια μπλούζα, στο εστιατόριο που τρώτε το δείπνο σας, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένετε. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν το NFC marketing. Εσείς;

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς Να Χρησιμοποιήσετε Τις Κάρτες NFC Σε Εταιρικές Εκδηλώσεις

13 Τρόποι Για Να Μετατρέψετε Τις Επαγγελματικές Σας Κάρτες Σε Έξυπνο Εργαλείο Μάρκετινγκ

 

Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Linkedin  για ακόμα περισσότερα ψηφιακά tips.